Let op! We zijn er in 2021 weer. Editie 2020 gaat i.v.m. corona helaas niet door

Kunst en klassiek

Door de disciplines beeldende kunst en (klassieke) muziek in één evenement met elkaar te verbinden, bieden we jonge musici en kunstenaars een podium. Hiermee willen we zowel publiek als deelnemende kunstenaars prikkelen, verrassen, uitdagen en inspireren.

Ook in onze laatste editie was er weer een mooi en gevarieerd aanbod van muziek! Wie waren er te beluisteren vanaf de straat aan, in en boven de Vaart?

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status.

Andy & Sandy  

Sander Beens (1996) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sander speelt regelmatig in symfonische orkesten, waaronder het Nationaal Jeugdorkest, maar laat ook van zich horen als solist en in ensemblevorm. Naast zijn muzikale carrière houdt Sander zich bezig met een studie Nederlandse taal en cultuur en is hij te zien als presentator van concerten en evenementen.

Andreas Oosterkamp (1996) werd in 2010 aangenomen in de JongTalentKlas van het Prins Claus Conservatorium Groningen. In 2013 begon hij aan de opleiding klassiek trompet, die hij in 2018 met succes voltooide. In datzelfde jaar werd hij geselecteerd voor het Aurora Music Festival in Stockholm met het gerenommeerde Stockholm Chamber Brass. Naast zijn bachelor Moleculaire Levenswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen speelt Andreas in diverse symfonische orkesten, koperensembles en barokensembles. Ook is hij actief als koperdocent.

Cora Hollema en Gerryt Huizinga  

Op zondag 15 september bracht saxofoniste Cora Hollema samen met tubaist Gerryt Huizinga een prettige mix van standards uit de jazz en zwoele zomerse hits met wellicht hier en daar een Nederlandse ‘gouwe ouwe’. Dansen mag, hoeft niet, rustig zitten mag ook prima, maar kom zeker luisteren!

Kirill Dumchenko Jazz Duo

Dit jazzduo is een van de vele ensembles die zijn oorsprong vindt in het Prins Claus Conservatorium. De van oorsprong Russische Kirill Dumchenko (jazz gitaar) en Griek Dimitris Baroutas (elektrische bas) ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Groningse conservatorium. Door hun intieme bezetting zijn de twee heren in staat om interessante muzikale dialogen met elkaar aan te gaan tijdens hun optredens. Hun repertoire bestaat uit jazz standards. Zij speelden ook al eerder bij Kunst aan de Vaart, onder andere tijdens de opening van de expositie “Tegenbeeld” in KINK (Kunst in de Nieuwe Kolk) op 7 juli 2019.

Marcello’s Voice 

Mercello’s Voice is een duo uit Groningen. Het duo bestaat uit celliste Lotte van Velthoven en slagwerker Marco Díaz. Hun repertoire beslaat prachtige stukken uit een breed scala aan verschillende stijlen, van klassiek tot modern in combinatie met frisse arrangementen van bekende en minder bekende werken. De combinatie van cello en melodisch slagwerk zorgt voor een kalme maar indringende sfeer die zich uitstekend leent voor allerlei verschillende settingen en publiek van jong tot oud.

Trompetduo Sander Beens en Sebastiaan Haverkate 

Sander Beens (1996) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sander speelt regelmatig in symfonische orkesten, waaronder het Nationaal Jeugdorkest, maar laat ook van zich horen als solist en in ensemblevorm. Naast zijn muzikale carrière houdt Sander zich bezig met een studie Nederlandse taal en cultuur en is hij te zien als presentator van concerten en evenementen.

Sebastiaan Haverkate (1993) begon op tienjarige leeftijd als trompettist bij de PTT-fanfare te Hengelo. Hij studeerde lichte en klassieke muziek aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht respectievelijk en was onder meer te beluisteren bij het Nationaal Jeugdorkest, kamerorkest De Klankkast, de Nieuwe Philharmonie Utrecht. En sinds kort ook bij de hiphop/soul formatie JohnFrost. Naast zijn werkzaamheden als trompettist volgt Sebastiaan ook een studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. 

Christy Luth en Hannah Tomasini

Sopraan Christy Luth (1995) zingt regelmatig solorepertoire in Nederland. Haar repertoire is gevarieerd, van de requiems van Mozart, Fauré en Brahms en liederen van Debussy tot Bach- en Telemann-cantates. Sinds september 2017 is ze actief als zang- en theoriedocent bij de Roden Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries. Ze zingt zelf ook graag koormuziek; om die reden zong ze het afgelopen seizoen regelmatig bij het Groot Omroepkoor.  Tijdens de bachelor studeerde ze eerst bij mezzo-sopraan Marion van den Akker, vervolgens bij bariton Marcel Boone en in 2017 studeerde ze succesvol af bij sopraan Hanneke de Wit. Ze heeft daar onlangs de Master of Music aan toegevoegd. 

Hannah Tomasini (1992) studeert klassiek piano aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Toen zij drie jaar oud was begon ze met het volgen van viool- en pianolessen. Ze kreeg pianoles van Grietje Meter, Wouter de Koning, Paul Komen en Nata Tsvereli. Ze speelde in het kader van haar studie meermaals op het Sounds of Music Festival en met het Hanze Symphony Orchestra. Hannah heeft naast een lespraktijk verschillende vaste koren waar zij pianobegeleiding verzorgt. Ze is regelmatig werkzaam als correpetitor, onder andere bij workshops van het NNO. In september begint Hannah tevens aan de bachelor koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium bij Louis Buskens.

Duo Felice  

Duo Felice bestaat uit Michelle Brunt (viool) en Niki Perdok (viool/piano). Sinds 2017 vormen ze een duo. Beide studeren aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Michelle heeft les van Veselina Manikova en Niki van Chris Duindam. ‘We willen graag de geweldige wereld van ‘klassieke’ muziek delen met mensen om ons heen. Zowel oude als nieuwe muziek heeft daarom een plekje in ons repertoire’.

Machteld Vossen en Arne van Rensburg

Machteld Vossen brengt samen met pianist Arne van Rensburg tijdens Kunst aan de Vaart verschillende liederen ten gehore. Sopraan Machteld Vossen (1996) studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Ze zingt al vanaf haar achtste levensjaar: eerst in het Nationaal Kinderkoor en later ook in het Nationaal Jeugdkoor van Vocaal Talent Nederland. Met dat koor heeft ze in vele grote concertzalen mogen zingen o.l.v. beroemde dirigenten zoals Iván Fisher, Mariss Jansons en sir Simon Rattle. In 2017 zong zij in het Nederlands Studenten Kamerkoor en besloot zich daarna professioneel te  ontwikkelen. Als solist heeft zij het alombekende _Pie Jesu_ uit het Requiem van Fauré gezongen, zingt ze in ensembles, geeft kamermuziekconcerten en zingt bij de Nederlandse Bach Academie. 

Arne van Rensburg, geboren in Nederland in 1994, verhuisde al vroeg naar Zuid Afrika waar hij op 9-jarige leeftijd begon piano lessen te volgen. Hier volgde hij enkele muziek curricula, van universiteiten en scholen zoals UNISA, Trinity college London, en Royal schools of Music, en nam deel aan lokale muziekwedstrijden. In 2014 nam hij deel aan de 120th Anniversary Competition van UNISA. Arne dacht zijn studie te beëindigen in 2017 toen hij het Licentiaat Diploma haalde voor klassiek piano in London. Een jaar later echter schreef hij zich toch in bij het Prins Claus Conservatorium Groningen, waar hij nu in het 3e jaar van de bachelor klassiek piano zit.

Puellae Kwartet  

Het Puellae Kwartet (2017) uit Groningen bestaat uit Annefloor Plantinga (viool), Julia Doornebosch (viool) Nouschka van Schaik (altviool/viool) en Loïs van Malenstein (cello). Het kwartet brengt een enthousiast en gevarieerd programma met origineel repertoire en gearrangeerde lichte (pop)muziek.

De musici leerden elkaar in 2008 kennen tijdens de ‘Muziekdagen Orvelte’; hun wegen kruisten elkaar jaren later opnieuw, toen zij allemaal studeerden aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.  Het Puellae Kwartet heeft de afgelopen jaren vele concerten gegeven o.a. bij de Oosterpoort Groningen, MartiniPlaza Groningen, Landgoed Lauswolt en De Havixhorst. Ook zijn zij te horen geweest op Radio 4 en Radio OOG. Individueel hebben de musici verschillende prijzen gewonnen bij o.a. het Haydn Muziek Festival, Britten Concours en het Prinses Christina Concours.

© 2020 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen