š Vaart ZZ 147
Beeldhouwerscollectief āhet Paradijsā is gevestigd in Groningen, aan de Paradijsvogelstraat 16. Het collectief bestaat sinds 2018 en telt zestien leden, allen autonoom kunstenaars die zowel individueel als gezamenlijk werken. Er wordt gewerkt met een breed scala aan materialen zoals klei, was, gips, hout, steen en metaal. Er wordt getekend, geboetseerd, geschilderd en geassembleerd. Niet alleen aan de eigen werkzaamheden wordt aandacht besteed, ook worden er regelmatig cursussen en workshops georganiseerd. De samenwerking met de Klassieke Academie is nauw en hecht. Dit geheel maakt het Paradijs tot een ware broedplaats van creativiteit.
Anneke Bos creĆ«ert beelden door te kijken naar de natuurlijke schoonheid van mensen en dieren. Natuur, verwondering en verstilling zijn themaās die in haar figuratieve sculpturen te ontdekken zijn. Het beeldhouwcollectief āHet Paradijsā is voor haar een inspirerende omgeving waarin ze op klassieke wijze vorm kan geven aan de themaās die haar raken.
Elise dāHont komt uit een kunstenaarsfamilie en na het behalen van haar diploma aan de Klassieke Academie voor de Beeldhouwkunst in 2016 te Groningen, is zij volop bezig met het componeren van beelden in allerlei materialen. Haar voorkeur gaat uit naar het maken van beelden in klei, die vervolgens in brons gegoten worden. Via haar beelden, maar ook tekeningen en schilderijen, biedt zij een kijkje in de schoonheid van de menselijke figuur. Haar inspiratie voor vormgeving haalt zij uit dans, muziek en het persoonlijke verhaal van mensen waardoor zij geraakt wordt.
Ine Hoejenbos is naast beeldhouwer ook psycholoog en dat vind je in haar beeldend werk duidelijk terug in de aandacht voor de menselijke geest en emoties. Vooral het introverte fascineert haar. Kleine gebaren, een naar binnen gerichte, ingetogen uitstraling trekken de aandacht van de kijker. Ze geven niet onmiddellijk prijs wat er in de persoon speelt, waardoor de kijker zich uitgenodigd voelt zich verder te verdiepen in het werk. Naast de inhoud van het werk waarbij de gevoeligheid belangrijk is, hecht Ine aan een krachtige en evenwichtige vorm. Het werk is uitgevoerd in klei, hout, steen of brons en is hoofdzakelijk figuratief.
Machteld Kee ontdekte na het Atheneum en een studie Rechtsgeleerdheid in Leiden, dat vormen en kleuren haar passie zijn. Ze volgde daarom de Molenaar mode- en designopleiding. Ze ontdekte dat je stoffen naar je hand kunt zetten, maar dat je met klei, steen of ander materiaal nog veel meer kunt bereiken. Bovendien bleek dat beelden ook blijvend kunnen zijn. Deze constatering leidde haar naar de Klassieke Beeldhouw Academie in Groningen, waar ze ook afstudeerde. Met vele verschillende materialen wil Machteld uitdrukking geven aan de vele facetten van het meestal vrouwelijke lichaam, soms bedekt, soms onbedekt. Ze wil vanuit een verstild beeld een leven tonen en een gevoel of passie vertalen.
Philip Zweemer woont al dertig jaar in Nieuwolda. Hij heeft veel gereisd, veel gezien en raakt nooit uitgekeken. Hij blijft ook altijd nieuwsgierig. Hij gaat daarbij graag voorbij de grens. Hij noemt zichzelf een creatief techneut en autodidact beeldhouwer. Hij volgde twee semesters Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Zijn werk draait om de mens in zijn klassieke, universele vorm. Hij is geĆÆnteresseerd in het wezen van de mens in al zijn soms letterlijke facetten. Hij maakt keramische beelden, beelden gegoten in acrylhars, bronzen en aluminium beelden.
Sonja van Beuzekom studeerde in 2017 af aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen. Tijdens deze opleiding van vijf jaar maakte zij kennis met allerlei materialen, zoals hout, marmer en beton. Zij werkt veel met de materialen klei en was. Haar werk kenmerkt zich door ervaringen uit haar eigen leven en zij laat zich met name inspireren door de kwetsbare mens in al zijn eenvoud. Haar doel is om de kijker te verwonderen en schoonheid te laten ervaren.
Van het collectief maken ook de volgende kunstenaars deel uit.