14/15 sept 2024

Doom – Kirsten Smit

Dit kunstwerk van Kirsten Smit vertelt haar persoonlijke verhaal. Het is een billboard van acht bij drie meter waarop een foto van Kirstens ogen is afgebeeld, verrijkt met oogscans. Deze foto illustreert haar erfelijke oogafwijking waardoor ze slechts 25 procent zicht heeft. Ze wil ermee laten zien welke impact deze oogafwijking op haar leven heeft.

Kirsten: ‘Het kunstwerk ziet er ook een beetje uit als een doembeeld. Omdat de scans vrij rood zijn, ziet het er best eng uit. Het is de bedoeling dat mijn kunstwerk vragen opwekt bij automobilisten. Zoiets van: ‘huh, wat is er met haar aan de hand’?’

De bewuste keuze voor een groot kunstwerk is niet toevallig; kleine objecten zijn voor Kirsten lastig waarneembaar. Haar motto Go big or go home is dan ook van toepassing op veel van haar werken.

Het werk bevindt zich bewust langs de doorgaande weg. Eerder was het geplaatst langs de A7, richting Scheemda. Kirsten legt uit dat ze altijd heeft gedacht dat ze nooit auto zou kunnen rijden vanwege het vereiste zicht van 50 procent. Maar dankzij een rijbril, een Groningse uitvinding, kan ze nu wel autorijden.

Kirsten heeft onlangs succesvol haar studie aan Academie Minerva afgerond met dit kunstwerk.