Editie 2019
14 en 15 september

Ontdekkingen: special Events

Tijdens Kunst aan de Vaart is er een aantal ‘special events’ aan beide zijden van de Vaart. Hieronder de informatie over de ontdekkingen van onze vorige editie in 2018. Zodra het programma van 2019 bekend is, zullen we de nieuwe ontdekkingen publiceren.

VAART NOORDZIJDE                                          

WIM WARRINK, ZAND EN WIND, NZ 2-4

Wim Warrink stelt mechanische machines samen die hij met de hand bedient. Veel van de onderdelen van deze installaties maakt hij zelf. Schroefjes, boutjes, moertjes en ook complexere onderdelen als betonblokken, lagers, sleepcontacten en wielen. Daarnaast maakt hij gebruik van gevonden en gekregen onderdelen. In zijn werk onderzoekt Wim de functies van deze onderdelen opnieuw. In zijn installaties zijn de bewegingsmechanismes van belang. Hij noemt dit ‘demonstractie’: een samenvoeging van demonstratie en actie. Voor Kunst aan de Vaart maakt Wim een zandwerper en zandfontein dat lucht schoksgewijs met zand vermengt.

LAMBERT KAMPS, BRUG IN DE VAART, NZ 50

Tijdens Kunst aan de Vaart ligt in de Vaart een tijdelijke brug die beide zijden met elkaar verbindt. Deze brug komt op de plek te liggen waar tot een halve eeuw geleden ook een voetbrug heeft gelegen. Het ontwerp van de brug is van Lambert Kamps Studio voor beeldende kunst, design en concept ontwikkeling. Zijn projecten bevinden zich op het grensvlak van autonome kunst, design en architectuur. In 2017 is aan Lambert Kamps de European Design Award voor het project Touch of Time toegekend, wat gepresenteerd is in Amsterdam tijdens het Light Festival.

AEBELE TRIJSBURG, PAPIEREN BOOT, NZ 92

De Papieren Boot in de Vaart van multidisciplinair kunstenaar Aebele Trijsburg is de belichaming van zijn ontdekkersgeest en een verwijzing naar de kinderlijke droom. Op het eerste gezicht lijkt het vooral een vrolijk bootje. Maar de foto’s, waarin de kunstenaar zelf figureert als kapitein, laten de keerzijde van de kinderlijke droom zien. Hier portretteert Aebele de mens als een verwachtingsvol en romantisch wezen dat niet in staat is om zijn idealen met de wereld overeen te laten komen. Aebele Trijsburg volgde zijn opleiding aan Academie Minerva. Zijn beelden roepen een wereld op van herkenning maar bij nadere beschouwing ook van onduidelijkheid en tegenstrijdigheden.

VAART ZUIDZIJDE                                    

CS VINCENT VAN GOGH, KOP VAN DE VAART 

CS Vincent van Gogh, de naam van deze school zegt het al: een school die bruist van creativiteit! Een school waar leerlingen gestimuleerd worden om hun talenten te ontwikkelen. En daarmee treedt de school graag buiten  de schooldeuren. Zo is er een permanente expositie van kunstzinnige schoenen in het Wilhelmina Ziekenhuis en waren er in de binnenstad gigantische, kleurrijke blow-ups te zien tijdens de expositie The American Dream van het Drents Museum. Deze keer worden de leerlingen uitgedaagd aan Kunst aan de Vaart deel te nemen. De leerlingen laten u graag verrassen met hun kunstzinnige, poëtische en muzikale talenten.

DIGITAL ART FACTORY, ZZ 83  

Digital Art Factory is een initiatief van het ICO voor en door jongeren. Tijdens Kunst aan de Vaart presenteert Digital Art Factory de ‘Virtuele Expo’, een van hun lopende projecten. Deze expositie bestaat uit kunstwerken die in virtual reality zijn gemaakt met de HTC Vive. Kunstenaars en DAF-jongeren hebben met deze tool hun creativiteit de vrije loop gelaten. De creaties zijn alleen te zien met een door DAF-jongeren ontwikkelde App voor de smart Phone. Het is interessant om te zien hoe professionele kunstenaars, bijvoorbeeld van Beeldrijk Drenthe, en jongeren met een frisse blik deze moderne vorm van kunstbeoefening ervaren.

PAS GEMAAID GRAS, ZZ 79             

Bernhard van Loon en Klaas Bil werken sinds drie jaar samen aan geïntegreerde voorstellingen op het snijvlak van taal en klank. Ze onderzoeken de overgang van klank naar taal en andersom. Daarbij maken ze gebruik van (soms zelf bedachte) instrumenten als staalharp, digitale autoharp, windgong, trommels, stemmen en ritmes. De poëzie, die soms eenvoudig en soms wat gecompliceerder maar altijd beeldend en kernachtig is geformuleerd, roept een wereld op waarin dromen werkelijkheid worden en werkelijkheid verandert in een droomlandschap. Tegenstellingen vervloeien tot een samenhang van elementen. Soms wordt het publiek erbij betrokken, soms is het theater niet ver weg.