Let op! We zijn er in 2021 weer. Editie 2020 gaat i.v.m. corona helaas niet door

Ontdekkingen

Niet alleen er is veel kunst te zien tijdens het weekend van Kunst aan de Vaart, ook zijn er veel bijzondere ontdekkingen te doen! Voor 2021 zijn de voorbereidingen alweer gestart en hopen we een net zo leuk en gevarieerd programma aan te bieden als afgelopen jaar. Welke ‘stations’ er waren in de ontdekkingstocht van 2019 , is hieronder te zien.

Ontdekkingen in KINK

Lavinia Meijer

In 2019 trad de beroemde harpiste Lavinia Meijer op in de locatie van de expositie Tegenbeeld in De Nieuwe Kolk.

Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status.

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie.

Bruinja (Rinsumageest, 1974) is volgens de commissie “een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk – en waar het wel moeite kost, levert dat spannende poëzie op.” De gedichten die Bruinja bij actuele gebeurtenissen zal schrijven worden gepubliceerd in NRC.

Dichter des Vaderlands

Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe).

Daarnaast werkt hij regelmatig samen met beeldend kunstenaars, typografen en vormgevers. Zijn werk is niet alleen in boeken maar ook op gebouwen, pleinen en in winkels te lezen. Van 2008 tot 2013 schreef Bruinja gedichten voor het actualiteitenprogramma ‘Dit is de dag’ (Radio 1) en van 2014 tot 2016 schreef hij een wekelijkse column voor de cultuurbijlage van de Leeuwarder Courant. Vanaf 2012 is Bruinja werkzaam als docent aan de opleiding Creative Writing te Arnhem.

Bruinja’s bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis. Zijn meest recente bundels zijn Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden (Cossee, 2015) en Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok.

 

Ontdekkingen aan de Vaart

Arjan Verschoor 

Arjan Verschoor is een all round fotograaf met een passie voor oude fotografische processen. Zijn passie kan hij uiten in de Victoriaanse Fotostudio.

De Victoriaanse Fotostudio is een mobiele studio waar Arjan Verschoor portretfoto’s maakt met een camera uit 1900. Het publiek kan ervaren hoe het was om 100 jaar geleden op de foto te gaan. De portretfoto’s worden meteen ter plekke ontwikkeld in de donkere kamer en worden daarna gedroogd en geëxposeerd. 

Nicolette Leenstra

Nicolette Leenstra is dichter en musicus. Zij vindt inspiratie in natuur, kunst, archeologie. Reizen, vooral in Ierland en Italië, is essentieel voor het ontstaan van haar poëzie. Nicolette publiceerde de dichtbundels Steenbreek en De reis van de zeevaarder.  

Bij De Karavaan, de fantastische optocht van wagens en krijgers van kunstenaars Peter Hiemstra en Henk Slomp schreef zij een epos. 

De Karavaan zal tijdens Kunst aan de Vaart als film te zien zijn. Nicolette draagt daarbij het heldendicht voor.

Stephen Beale 

‘Beeldhouwer, meubelmaker en straattekenaar, voor mij een allesbehalve onwaarschijnlijke combinatie. Bij elke splinter die ik van een blok steen af hak of bij elk krijtstreepje dat ik aan een straattekening toevoeg, ontstaat een uniek beeld waarvan ik de enige getuige ben.

Het ene kunstwerk wordt opgebouwd, het andere ontstaat door afbreken, zoals het leven. Dit ervaar ik telkens weer als een verrijkende ervaring.  Het proces van creëren is voor mij als een wandeling in een onbekend bos of een stad waardoor ik bij iedere stap verrast en geïnspireerd raak. 

Vaak ontmoet ik de figuren van de komende beelden tijdens deze wandeling. Mijn kasten en houten beelden worden zoals een straattekening opgebouwd en zijn grotendeels gemaakt van tweedehands hout en afvalmaterialen. Gebruikt hout geeft een werkstuk nog een extra dimensie en vertelt een verhaal. Ik vertel graag over de herkomst van de diverse onderdelen en over mijn verwervingsavontuur. “

Pakje Kunst 

Kunst pakt, in alle vormen, soorten en maten! Pakje Kunst is een initiatief waarbij een aantal kunstenaars die meedoen aan Kunst aan de Vaart een miniversie van hun kunst op bijzondere wijze aanbieden. Zo krijgt elke koper toegang tot het kunstaanbod van Kunst aan de Vaart.  De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts €4. In het doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. Je trekt een Pakje Kunst uit nieuwsgierigheid, als cadeau voor een vriend(in), als iets extra’s bij een bos bloemen of fles wijn, als iets bijzonders, als verzamelobject, noem maar op.​

© 2020 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen