Phusis

Tedja Duyvesteijn, Kees van der Horn en Dorine de Jong begonnen een atelier in samenwerking met Stichting Phusis.

Waarom is Het Atelier nodig?

Het streven is om via creativiteit een connectie te maken met de deelnemers die via een dienstverlenende instantie bij Stichting Phusis worden aangemeld. De aanpak waarbij creativiteit wordt gebruikt om dikwijls diep gewortelde persoonlijke blokkades een beetje ‘bloot te leggen’, is géén wondermiddel om problemen op te lossen, maar werkt dikwijls als een mooi hulpmiddel. Concrete resultaten, beloftes en succes kunnen niet worden gegeven. Het contact proberen te leggen is de eerste stap in de hoop dat die stap kan leiden tot een mooie persoonlijke innerlijke groei, waarbij de deelnemer een vorm van ‘welbevinden’ ervaart. Ervaring heeft geleerd dat deelnemers tijdens dit creatieve proces dikwijls ook positieve energie in zichzelf ervaren. Daar gaat het om!

Enkele kunstenaars van Phusis in de spotlight

Jolanda

Jolanda is een bijzondere vrouw van bijna zestig jaar oud en al vijftien jaar woont ze onder begeleiding bij Stichting Phusis. Ze is in onze ogen een heel bijzondere vrouw met een bijzonder talent voor schilderen. Jolanda heeft al heel veel dieptepunten meegemaakt in het zorgsysteem in Nederland en is eindelijk echt op haar plek in Assen bij Stichting Phusis. Ze komt drie dagen in de week schilderen in het atelier en daar heeft ze veel plezier. Ze mag eindelijk, na al die dieptepunten, zichzelf zijn met alles wat er is.

F.F.L. over schilderen

Als een schilder of dichter verliefd op je wordt, kun je nooit sterven” -w.w.

In lichte en donkere perioden is kunst mijn manier geweest van leven en vooral overleven.

Om mijn werk open te laten vooreigen interpretatie van de toeschouwer geef ik zo min mogelijk informatie over mijn leven en wat ik zie in het werk.

Donkere periodes waren er genoeg, dat is een ding wat zeker is, maar mischien waren die dieptepunten om te zijn wie ik ben en te maken wat ik maak.

 

C.K.E over “Het Atelier

Ik ben 2 dagen in de week in  Het  Atelier.

Graag kom ik er … voor mijn rust  en creativiteit

Ik maak muziek en schilder kunst & sport.

Het geeft mij een goed en rustig gevoel om op Het Atelier aanwezig te zijn;

Een lekker kopje koffie en een praatje en creatieve projecten om van te genieten.

C.K.E. over  schilderen:

Ik sta voor mijn doek

Ik concentreer me  en beeld mij in, het doek

En dan komt het vanzelf.

een soort pop up in the mind

een flits van imagination

en daar gaat de kwast

op het doek van kleuren

 

Kees van der Horn

Het maken van moderne beeldende en kleurrijke schilderijen geeft Kees het gevoel dat hij leeft en minder nadenkt over waar hij niet voor leeft. In dit schilderij probeert hij een ieder de betoverende schoonheid van het leven onder water te laten beleven zoals hij het beleeft.  Er is ook een serieuze boodschap: We  moeten er alles aandoen om het onderwater leven te beschermen tegen de vervuiling die door de onzorgvuldigheid van de mensheid in het geheel wordt veroorzaakt. Met dit in zijn achterhoofd is Kees begonnen aan het schilderij “Mijn onderwaterwereld”.  Om de mensen duidelijk te maken dat, als we nu als mensheid de schouders eronder zetten, we in staat zijn om onze fouten nog recht te zetten.Over Stichting Phusis

Stichting Phusis vangt jongens en meiden op met allemaal verschillende vormen van problemen, die eigenlijk nergens in Nederland meer terecht kunnen door hun handicap of gedragsproblemen. Dat kan een licht verstandelijke beperking zijn, maar ook verslavingsproblemen en psychiatrische problemen komen voor. Voor deze doelgroepen zijn binnen de zorg in Nederland veel te weinig plekken. Stichting Phusis helpt deze jongens en meiden weer toekomstperspectief te zien in een vaak uitzichtloos gecreëerde situatie binnen een andere instelling in Nederland.

© 2023 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen