* Maria Koijck

 

 

Op bovenstaande foto zie je mij, Maria Koijck, liggen tussen het afval van één operatie, mijn operatie.

In 2019 kreeg ik de diagnose borstkanker en moest hiervoor een volledige borstamputatie ondergaan. Eind 2020 kreeg ik een nieuwe borst van lichaamseigen materiaal; de operatie duurde 10 uur.

Tijdens het proces van mijn ziekte en in de aanloop naar deze operatie deed ik een ontdekking, namelijk: 60% van al het operatiemateriaal is wegwerpmateriaal. Zo worden rvs-scharen ingevlogen vanuit Japan, die vervolgens na 1 knip in de prullenbak belanden.

Om een idee te krijgen van de hoeveelheid afval heb ik het medisch team gevraagd al het afval van mijn operatie te bewaren. Zie hier het resultaat….

Ik ben meer dan gelukkig met de kans die ik krijg om te genezen, maar ik ben ook geschrokken van 6 vuilniszakken vol afval voor 1 operatie, mijn operatie.

Als kunstenaar stel ik al jaren de afvalproblematiek centraal in mijn werk. Het roept bij mij de vraag op: de mens wil beter worden maar tegen welke prijs?

 

Ik woon in Groningen en heb onder meer in Nederland, Amerika, Brazilië, Zambia, Zuid-Afrika, Marokko, Roemenië en Tsjechië voor diverse toonaangevende musea community art projecten van afval gerealiseerd.

Bekijk hier de video van dit project (tip geluid aan de muziek is prachtig)

https://youtu.be/ajneXFJ1k2I

Link naar artikel in het Dagblad van het Noorden vrijdag 12 februari

http://www.e-pages.dk/dvhn/11932/article/1297068/42/2/external/?token=6d9bdacf2a1e74ead4d5244d2f53312d&fbclid=IwAR0GHjk0uiH9ddh-3MKuKA7D5F09hNobQJe-JFuSNXZS2rLbLxX5i_5bUz0

 

 

 

 

© 2021 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen