* Janny Smit

Duo KunStof is een samenwerkingsverband tussen Janny Smit en Hugo Galama. Zij werken op projectbasis samen en verbinden daarbij ieders kunstexpertise aan elkaar. Waar Janny textiel als basismateriaal gebruikt, werkt Hugo met materialen als karton, hout en kunststof. Hun vormentaal sluit goed bij elkaar aan én schuurt tegelijkertijd.

Een locatie en/of een thema is het startpunt om samen te associëren, te tekenen en te filosoferen. Tijdens dit onderzoek van het onderwerp en de inhoud groeit er al snel een beeldende vorm. Aan deze vorm werkt vervolgens ieder vanuit de eigen expertise verder. Ze werken samen op, maar ook alleen in hun eigen atelier. Bij het samenvoegen van beider werken vormt zich het eindwerkstuk.

Het werk van Janny heeft altijd een basis met textiel. Stof, touw, garens en wol, al dan niet gecombineerd met ijzer, hout of straatvondsten.
De sculpturen zijn altijd organisch met menselijke vormen en nooit realistisch. Door het stofgebruik, dessin en kleur nodigen ze uit tot associëren.
De collages worden gemaakt door textiel, papier en karton te naaien of te borduren. Door de compositie, lijn, kleur en vorm ontstaan bizarre wereldjes.

Dit zie je ook terug in haar installaties. Bouwend in een niet-specifieke ruimte gebruikt ze voorwerpen omhuld door textiel, met kleur, en verschillende texturen en dessins. Waarbij ze naast het naaien veel verschillende textiele technieken laat zien, zoals haken, punniken, binden enz. Daar ontstaat een wereld waarin je je als mens kan bewegen en je imaginair als kijker je eigen wereld kan scheppen.

Waarom textiel. Textiel is bepalend in hoe we eruit zien, hoe ons huis eruit ziet. Textiel maakt ons individueel tot wie we zijn en hoe we gezien worden. Kleur, textuur en gebruik van textiel laat onze eigen individuele smaak, sfeer, rijkdom zien. Het laat de wereld veel zien van de mens die het gebruikt. Met de textiele kant raakt het aan de wereld waar textiel wordt gebruikt voor kleding, omhulling en in huis bij meubels, gordijnen, kleden en de warmte van knuffels. De andere materialen zijn verbindend, geven vorm of juist een andere betekenis aan het werk. In haar werk creëert Janny hiermee haar eigen wereld.

 

 

 

Werk van Janny en Hugo in de bomen: 2019 Fluitenberg

© 2021 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen