Buitengewoon is een groep studenten van de Klassieke Academie in Groningen, bestaande uit Carola Breukelman, Marieke Koerselman, Mirjam Ruesink, Judith Schuurhuis, Jesamine Totañes, Gwendy Veldhuis, Ekaterina Yakovleva, en Grietje van der Wal.
‘Overdrijf!’ is een veelgehoorde tip van hun leermeesters. Zonder overdrijven zijn ze door deze tip zeer bekwaam geworden in het schildersvak. Tijdens Kunst aan de Vaart zullen ze hun kunsten live demonstreren in een tuin aan de Vaart, waar ze een prachtig model naar hun persoonlijke waarneming zullen schilderen en daarmee de ziel van mens en omgeving op het doek proberen te vangen.
Carola Breukelman (1989) woont en werkt in Hardenberg. In juni 2024 studeerde ze af aan de Klassieke Academie in Groningen. Het landschap speelt een grote rol in haar werk. Als decor voor enigszins mysterieuze scènes met mens of dier, maar ook als onderwerp voor plein air schilderijen. ‘Schilderen is voor mij een manier om een emotie, bijzondere plek of intuïtief idee te vangen in verf. Als het werk vervolgens door sfeer, vervreemding of herkenning je blik vasthoudt, is het voor mij geslaagd.’ Carola schildert vooral met olieverf en maakt ook houtskooltekeningen, waarin ruimte is voor zowel suggestie als detail. Naast het landschap is het portret van jongs af aan een geliefd genre.
Ambacht en kunst, vanuit het één groeit het ander. Opgeleid als goudsmid en werkzaam in de ICT, verlegde Marieke Koerselman enige jaren geleden haar focus naar de beeldende kunst. In september begint zij haar masteropleiding aan de Klassieke Academie in Groningen. Experimenteren en combineren, alles is mogelijk. Marieke haalt haar inspiratie voornamelijk uit de natuur en probeert de verstilde momenten of juist de beweging te vangen.
Via allerlei creatieve omzwervingen heeft Mirjam Ruesink toch haar passie ontdekt, namelijk schilderen. Na enkele schildercursussen gevolgd te hebben aan de Klassieke Academie in Groningen kreeg het schildervirus haar te pakken en is ze de volledige vakopleiding gaan volgen. Met een vlotte toets probeert ze de ziel van mens en dier te vangen op het doek.
Tekenen en schilderen is al heel haar leven de grote passie van Judith. Op die manier kan ze haar gevoelens uiten. Ze werkt graag met een kleurrijke losse toets. Judith ziet uit naar haar afstuderen volgend jaar op de Klassieke Academie, wanneer ze alles wat ze heeft geleerd meer in de praktijk wil brengen.
Jesamine komt oorspronkelijk uit de Filippijnen. Nu woont en werkt ze in Assen. Haar werk is herkenbaar aan de expressieve penseelstreken met kleuren en lijnen. Ze heeft een passie voor schetsen en plein air. Haar werk ‘Coffee break’ werd genomineerd voor schilderij van het jaar 2014. In 2021 besloot ze om de kunstopleiding te volgen aan de Klassieke Academie in Groningen. Momenteel volgt ze daar de masteropleiding. Jesamine was tevens deelnemer aan het tv-programma Project Rembrandt seizoen 4 waar ze de halve finale bereikte.
Sinds Gwendy begonnen is met de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst is ze nog enthousiaster geworden over het experimenteren op het doek van alles wat ze om zich heen ziet. Ze is zich bewust van de kleurenpracht in de natuur, de gelaatsuitdrukkingen van mensen om zich heen en ze ziet in afgedankte spulletjes die ze tegenkomt in kringloopwinkels, in ieder potje, schaaltje en vaasje een mogelijkheid om een mooie compositie te vormen. Meedoen aan Kunst aan de Vaart ziet Gwendy als een prachtige gelegenheid om mensen te ontmoeten die geraakt worden door kunst.
Ekaterina werd geboren in 1983 in het kleine stadje Kameshkovo in de Vladimir-regio in Rusland. In 2013 verhuisde ze naar Nederland waar ze afgelopen juni afstudeerde aan de Klassieke Academie in Groningen. Ekaterina werkt in traditionele technieken met een grote passie voor portretschilderen. Telkens wanneer ze start met een portret, probeert ze niet alleen de uiterlijke gelijkenis over te brengen, maar ook de innerlijke toestand van de persoon. Daarin zit voor haar de ware schoonheid.