14/15 sept 2024
Kunstenaars

Bas Nijenhuis

Avontuurlijke Magie

De werken van Bas Nijenhuis worden bepaald door twee aspecten: een grote fascinatie voor de schildertechniek zelf en tegelijkertijd de inhoud. Dit laatste gaat vooral over de kwaliteiten van licht.

Zonder licht is er geen leven mogelijk op aarde en zo geeft ook licht in een schilderij leven en een ziel aan het werk. Leven en ‘anima’ vind je terug in de onderwerpen: afbeeldingen met een psychologische kant, intiem en doorgaans ingetogen.  Vaak zijn het mensen, kinderen of objecten die worden geschilderd.

Ze zijn eigenlijk doorgaans allemaal ‘portretten’: portretten van een binnenwereld. Vooral zijn de portretten ‘eigen’: weergaves van de wereld door de ogen van de schilder.

Fascinerend is de technische kant: uitvinden wat mogelijk is met verf. Dikke lagen, dunne lagen, transparantie, kleur en verfhuid. In het werk is daarin een zichtbaar plezier op te merken. Het experimenteren met toets, schriftuur en materiaal is een belangrijk element in de schilderijen.

Dat verfstreken en kleurtoetsen, in wezen erg abstract, een andere realiteit en wonderlijke wereld veroorzaken is volgens Nijenhuis de ware magie van het schilderen!

basnijenhuis@home.nl

www.basnijenhuis.com