Editie 2019
14 en 15 september

KINK – Kunst in de Nieuwe Kolk

Als onderdeel van Kunst aan de Vaart is in de tentoonstellingsruimte van De Nieuwe Kolk in samenwerking met het Drents Museum de tentoonstelling Tegenbeeld geprogrammeerd. De focus bij deze tentoonstellingen van Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK) ligt op de hedendaagse kunst, in het bijzonder hedendaags design en kunstinstallaties.

De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11:00- 17:00 en is gratis te bezichtigen.

KINK 2019 – Tegenbeeld

Vanaf 7 juli zijn in KINK de kunstenaars Albert Geertjes en Sarianne Breuker te bewonderen. Zij laten in ‘Tegenbeeld’ hun ontwikkeling van de laatste decennia zien, zowel in professionele als in creatieve zin. Ze zijn tegengesteld aan elkaar zowel in concept als in beeld: Albert Geertjes (art and furniture) is ontwerper en werkt o.a. met glas, Sarianne Breuker (fine artist) maakt grote schilderijen.

Albert Geertjes

Albert Geertjes (’51) kunstenaar, collage- meubelmaker, realiseerde talloze beelden en meubelen, waaronder openbare monumenten en sculpturen in Nederland en daarbuiten.

Hij ziet zichzelf als beeldjager, verzamelaar, oogster.

Geertjes denkt als een dichter, zijn materiaal wordt met betekenis geladen, hij kent materie een ziel, een karakter toe. Ruwe glasbrokken worden diamant, onbewerkte stenen worden fluweel, herinneringen of krantenkoppen worden in objecten samengevat.

Het ongeziene in het onaanzienlijke maakt hij zichtbaar.

Crack in progress

Crack in progress is uitgevoerd ter gelegenheid van het Amsterdam Light Festival 2013 / 2014.

‘Glas puilt uit de ramen van deze auto en verleidt het publiek de ongemakkelijke schoonheid te zien van destructie en verval… Eind jaren tachtig werd ik zelf geconfronteerd met een inbraak in een auto.

Ondanks een gevoel van woede en schrik, werd ik ook getroffen door de schoonheid van het gebroken glas in het natte avondlicht. Sindsdien heb ik verkruimeld ‘hard glas’ in diverse varianten in tientallen ‘werken’ toegepast. Veel later in Venetië (2003) zag ik een enorm bill-board waarop een jong meisje op een schommel was afgebeeld. “…crash in progress” las ik. Vanaf dat moment werd de “Crack in Progress” in mijn hoofd onvermijdelijk, het wachten was op een gelegenheid…

…“Crack in Progress” is een tijdelijk monumentje voor alle door junkies ingeslagen autoruiten.’

Sarianne Breuker

Voor Sarianne Breuker is beeldende kunst het gebied waar de kunstenaar volledige vrijheid kan vinden en uitoefenen. Los van academische opvattingen over vorm en inhoud schildert en tekent ze aan een eigenzinnig oeuvre beïnvloed door volks- en primitieve kunst. Aanvankelijk gestileerd en lieflijk naar een nauwelijks beteugelde rauwheid. Het leven wordt erin gevierd, van de geboorte tot aan de dood. Sarianne is winnaar van de Koninklijke Prijs voor schilderkunst.