Het parkje van Huges

Achter het huis Nieuw Echten (Vaart NZ 66) ligt een fraai stukje groen. De oorspronkelijk in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin met vijver staat bekend als het parkje van Huges. Het dankt zijn naam aan de familie Huges, die hier tussen 1934 en 1970 woonde. Via het voetpad tussen Alteveerstraat 59 en 61 is deze stadsoase vrij toegankelijk.

In 1910 legde de Nederlandsche Tramwegmaatschappij (NTM) een tramlijn aan tussen Assen en Oosterwolde (en dan verder naar Heerenveen). De discussie over het tracé door Assen nam 20 jaar (!) in beslag. Men koos uiteindelijk voor het tracé vanaf het station langs de Industrieweg (het huidige fietspad) linksaf langs het Kanaal en vervolgens rechtsaf de Vaart op en dan verder naar Friesland. Om de bocht naar de Vaart te kunnen maken, stak de trambaan vanaf het Kanaal de Alteveerstraat recht over en reed dan dwars door de tuin van de familie Tonckens die op no. 66B/68 Vaart NZ woonde om vervolgens ongeveer recht op de trambrug aan te sluiten. Het bleef allemaal krap: het kostte ook enkele huizen verderop aan de noordzijde van de Vaart een deel van hun tuin: er moest een flink stuk af om de tram te laten passeren: dat is nog steeds zichtbaar. Deze tramverbinding functioneerde maar 32 jaar: van 1915 – 1947: ze verloor het in de concurrentie met de autobus en de vrachtauto.

                       Het NTM-trammetje bij de Trambrug in de jaren twintig van de 20e eeuw

 In het speeltuintje op de grens van de Alteveerstraat en het Hugesparkje herinnert dit speelgoed nog aan de tijd van het trammetje….

 

© 2022 · Kunst aan de Vaart Assen

Website door Web and Brand Website Productiehuis in Assen